Palmculture

Zsinagóga

Cím
Jevrejska 7-11
Telefon
+381 21 452344

Zsinagóga

A komplexum része a régi zsidó iskola, a Zsinagóga, a zsidó közösségi ház. 1909-ben épült Baumhorn Lipót (1860-1932) budapesti építész terve alapján, aki nagyszámú zsinagógát tervezett a valamikori Osztrák Magyar Monarchia területén. Az egész együttese a szecesszió magyar stílus nyomait viseli. Az ablakok, rozetták és a központi kupola vitrázsai eredetiek.

A zsinagóga komplexuma legfontosabb bizonyítéka az újvidéki zsidóságnak, hogy a multikultúrális közegben ez a közösség sokat tett a város fejlesztéséért. Nagyszámú zsidó odaveszett a II.világháborúban, jelentős számban pedig Izraelbe emigráltak. Kisszámú zsidóközösség létezik ma is a városban. A zsinagóga épülete 1966-ban a város kezére került koncert és kultúrrendezvények megrendezésére használták. A 80-as években nagy rekonstrukcióra került sor.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.