Palmculture

Vajdasági múzeum (Bírósági palota)

Današnja zgrada Muzeja Vojvodina se nalazi u nekadašnjoj Palati suda. Gradnja monumentalne palate je završena 1900. godine, po planu budimpeštanskog arhitekte Đule Vagnera koji je bio poznat je po sudskim palatama i zatvorima u Segedinu, Budimpešti, Debrecenu i drugim gradovima.

Cím
Dunavska ulica 35-37, Novi Sad
Telefon
+381 (0)21 525-059

Vajdasági múzeum (Bírósági palota)

A Vajdasági múzeum a valamikori Bírósági palotában székel. 1900-ban fejeződött be ez a monumentális építmény, melyet a budapesti Vágner Gyula tervezett, aki a bírósági paloták és börtönök tervezésében volt ismert (Szeged, Budapest, Debrecen, stb.)

A Vajdasági múzeum mai gyűjteményének előde Sava Tekeli hagyatéka volt, aki tehetős kereskedő és adományozó volt. Több évtizedes munka révén a gyűjtemény a Matica srpska Múzeum anyaga, ami 1933-ban megnyílik.

Az igyekezet, hogy központi múzeum alakuljon az egész Vajdaság területéről, a Matica srpska a gyűjteményének egy részét elkülönítve 1947-ben megalakult a Vajdasági Múzeum. Komplex típusú, archeológiai, etnológiai, történelmi, művészettörténeti, zoológiai, botanikai, geológiai, ásványtani gyűjteménnyel, és 1974-ben beköltözik a mai épületbe.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.