Palmculture

Nikolajevska (Szt. Miklós) templom

Cím
Nikolajevski prolaz

Nikolajevska (Szt. Miklós) templom

1726-1733. között privát kápolnának építtették a Bogdan testvérek, akik Újvidékre 1716-ben érkeztek Szlavóniából. Jelentősen sérült az 1849-es Felkelésben. 1862-ben a felújítás befejeződött Trandafil család jóvoltából, sírhelyük a templomban van.

A naosz fölötti kiemelkedő kupola valószínű a XIX. századi felújításkor készült köszönetként az Oroszországból érkező segélyből . Názáreti festőiskola hatása érezhető Pavle Simić munkáján, köszönve Ktitori Marija és Jovan Trandafil személyeknek. A fali képeket Nikola Dimšić alkotta, ezeket az 1959-es restaurálás alkalmával tárták fel. Az ablaknyilásokban a 8 vitrázs a zombori Milan Stanišić munkája az orosz Vladimir Kuročkin festő elképzelése alapján, mely 1933-ben született.

 


Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.