Palmculture

A Szegedi Papucs Napja

A Szent-Györgyi Albert Agóra és a Szegedi Papucsért Alapítvány közös eseménye.

2019.02.06.
15:00 - 18:00

A Szegedi Papucs Napja

Kép: Szegedi papucs újratöltve kollekció no.12.számú mintadarabja
Attalai Zita – Sallay Tibor munkája
fotó: Mester Tibor

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra
(6722 Szeged, Kálvária sgt. 23)
Időpont: 2019. február 6.

A program:
15:00: „PÁRATLANOK – örökségünk a szegedi papucs”
kiállításmegnyitó
Megnyitja dr. Bárkányi Ildikó a Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese és Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke,
közreműködik a Tápai Hagyományőrző Együttes.
A kiállításhoz a papucsokat a Szegedi Papucsért Alapítvány, a tablókat a Móra Ferenc Múzeum, a viseleteket a Szeged Táncegyüttes biztosította.

16:00: „A SZEGEDI PAPUCS JÖVŐJE”
előadások
Szögi Csaba, elnök:
A Szegedi Papucsért Alapítvány 2019 évi tervei a papucs jövőéért

dr. Bárkányi Ildikó etnográfus:
Papucsinnováció a török hódoltságtól

Vukov Anikó Veronika etnográfus:
A szegedi papucs hímzésének különlegességei

Attalai Zita cipőszobrász és Sallay Tibor papucskészítő:
Az új szegedi papucs kollekció

Balog József, MASZK Egyesület, elnök:
A szegedi papucs és a kortárs művészet

A szegedi papucs szellemi kulturális örökségként való elismerése hatalmas siker volt tavaly, amit a fiatal Szegedi Papucsért Alapítványnak köszönhetünk. A szegedi papucs megmentéséért azonban ez nem elég, így az alapítvány szövetséget kötött a Szent-Györgyi Albert Agórával arra, hogy a szegedi papucs készítésének és hagyományának megőrzéséhez kölcsönösen hozzájáruljanak saját erőforrásaikkal, szakmai tudásukkal, kapcsolataikkal, valamint további együttműködő partnerek bevonásával igyekezzenek szélesíteni lehetőségeiket a cél eléréséhez. Ennek az együttműködésnek az első látványos megnyilvánulása lesz a Szegedi Papucs Napja, amelyet 2019-ben február 6-án tartanak.

A nap folyamán papucskiállítás nyílik az Agórában – hogy a Móra Ferenc Múzeum felújítása alatt is legyen Szegeden egy hely, ahol az érdeklődők láthatják a páros és páratlan papucsokat. A Szegedi Papucs Napja alkalmából nyilvános előadásokat tartanak többek között a szegedi papucs csodás átalakulásairól a török hódoltságtól a XXI. századig, fény derül, milyen stratégiák léteznek a mesterség tudásának átadására, milyen további terveket szőttek a szegedi papucs életben maradására a szegedi szervezetek, miért különleges a szegedi papucs hímzése és hogyan lehet megtanulni, vagy épp arról, miként lehet ihlető forrása a kortárs művészeknek a szegedi papucs.

Együttműködő partnerek:
Hagyományok Háza, Budapest
MASZK Egyesület, Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár, Szeged
Szeged Táncegyüttes
Szegedi Papucsért Alapítvány
Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged

Helyszín megtekintése

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.