Palmculture

Megtelt! // Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka): Csend

Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka): Csend

2019-05-13
18:00 - 20:00

Megtelt! // Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka): Csend

Szereplők: Béres Márta, Mezei Kinga, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek
Dramaturg: Góli Kornélia
Jelmeztervező: Marina Sremac
Látványtervező: Darko Subotin
Zene: Milan Vejnović
Írta és rendezte: Andrej Boka

„Elrejtőzök a világ elől, s szavak nélkül szólok hozzád.
Rajtad kívül senki nem hallja meg a történetemet,
Még akkor sem, ha tömegek előtt mondom el azt.”
(Dzsalál ad – Dín Rúmí)

„Andrej Boka nagy mesterekre jellemző precizitással bontja ki a családon belül uralkodó viszonyrendszert. Groteszk, olykor horrorisztikus elemekkel operálva sejtet bizonyos dolgokat, de nem sieti el a történetmesélést. Egy-egy szűk kis szobába zárva a közönséget a négytagú családdal – és a két lábon járó, sztiroporfejű játékmacival, a néma szem- és fültanúval –, intim közelségből mutatja meg a szigorú keresztény erkölcsiséggel leplezett bűnöket. Lassan, fokozatosan jutunk el a testi fenyítéstől a lelki terroron át a szexuális zaklatás közvetlen közelről történő megtapasztalásáig – és közben tétlenül nézünk a hangtalanul segítségért kiáltó kislány szemébe, vagy nézünk félre, azzal nyugtatva meg a lelkiismeretünket, hogy ez úgyis csak egy előadás.”
Pressburger Csaba: Elfordított tekintettel, pressburger.org / Újvidéki Rádió

„[…] azzal, hogy a rendezés megszünteti a hagyományos játék- és nézőtér konstrukciót, lehetővé teszi, hogy nem távolról szemlélve, hanem belülről, szó szerint testközelből éljük át a négytagú családban történteket. […] A téma fontosságát erősíti a visszafogott, célratörő rendezés és a színészek minden teatralitást nélkülöző jelenléte. Pontos gesztusaikkal, beszédes tekintetekkel teszik hitelessé ezt az egyszerre családi és közösségi drámát. Béres Márta a kislány belső lelki bizonytalanságát, fizikai kiszolgáltatottságát, Mikes Imre Elek a fiú megaláztatását, Mezei Kinga az anya alárendeltséget és zsarnoki magatartást ötvöző kettősségét, Mészáros Gábor pedig az apa túlzott szigorát és ferde hajlamait fejezi ki meggyőzően.”
Gerold László: Szerep és/vagy művészet, vajma.info

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Nemzeti Tanács, Szabadka Város
A vendégjáték támogatója: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Jegyár: 2000 Ft
18 éven felülieknek!
Korlátozott nézőszám!

Fotó: Molnár Edvárd

JEGYVÁSÁRLÁS:
– április 23-tól a Megálló – Tarján felett az ég közösségi házunkban (Budapesti krt. 23.) nyitvatartási idő alatt: hétfőtől csütörtökig 12:00-20:00 óra között, pénteken 9:00-12:00 óra között,
– május 7-től 18.30-19.30 között a Régi Zsinagóga pénztáránál lehet jegyet venni.
Mindkét jegyvásárlási helyszínen csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Helyszín megtekintése

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.