Palmculture

Váczi Dániel Trió – Glissonic

Váczi Dániel szaxofonos, Horváth Balázs bőgős és Sárvári Kovács Zsolt 2001-ben alakította meg a Triót, amely 2009-től kezdve Ávéd János szaxofonossal és Fenyvesi Márton gitárossal kiegészülve – Multet néven – többnyire quartet vagy quintet formációban működik.

2019-05-17
20:00 - 22:00

Váczi Dániel Trió – Glissonic

2016-ban Váczi Dániel Terebessy Tóbiással fejleszteni kezdett egy újfajta fúvós hangszer-családot, amelynek a Glissonic nevet adták. Az újdonság lényege abban áll, hogy a hangszer testén lyukak helyett egy hosszanti rés található, amely egy húrszerűen kifeszített mágneses pánt segítségével bárhol le lehet zárni. Ezáltal játékmódjában a vonós hangszerekhez hasonlít, míg megszólaltatásában megmarad az eredeti fúvós jelleg. A hangszercsalád első kidolgozott modellje egy tárogató-szoprán szaxofon hibrid, melynek a teste fából, de a nyaka rézből van.

A Trió új programjában ez a Glissonic kap főszerepet. A darabok egy része komolyzenei gyökerű (Josquin, Buxtehude, Webern), mások eredeti kompozíciók vagy ötlet-csírák, de mindre érvényes, hogy a közös improvizációban nyerik el végleges jellegüket és formájukat. Leonardo da Vinci egy rébusza, azaz zenei rejtvénye is megszólal majd, melynek az ad különös jelentőséget, hogy a reneszánsz polihisztor egyik vázlatán is szerepel két olyan furulya vázlatos rajza, amelyen lyukak helyett egy- illetve két rés található, ezzel a technikailag kissé homályos szöveggel:
“E két furulyán nem hangközlépések játszhatók, inkább az emberi hanghoz hasonló módon szólaltathatók meg. A kezed fel- és le mozgatásával képezhetsz rajtuk hangot, mint a trombitán vagy a fuvolán. 1/8 és 1/16 intervallumokat vagy bármely tetszés szerinti hangot is játszhatsz rajtuk.”

Zenekari támogatás: 1200 forint.

Helyszín megtekintése

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.