Palmculture

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (korábban Petőfi Sándor Művelődési Központ) – Hódmezővásárhely

A színházi előadások, koncertek mellett a különböző vers és prózamondó, ének-zenei valamint összművészeti tehetségkutató versenyek, iskolaestek, táncegyüttesek gálaestjei, konferenciák, előadóestek, ismeretterjesztő előadások és egyéb rendezvények is szerepelnek a Központ programjában. A Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is kapott itt tantermeket, diákjai rendszeres fellépői az intézmények. Egyedülállóan az országban nem csak a nézőtér, de a színpad is akadálymentesített.

Cím
Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 7, 6800
Telefon
+36 (62) 533 317

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (korábban Petőfi Sándor Művelődési Központ) – Hódmezővásárhely

Építés ideje: 1953 | Építész: id. Janáky István

A művelődési központ épületét a vásárhelyi születésű id. Janáky István 1949-ben a csak két évig létezett magyar modernizmus jegyében készült tervei alapján kezdték el építeni Hódmezővásárhelyen, az egykori görögkeleti iskola épülete helyén, a főtértől nem messze. Az épületet 1953-ban adták át, tervezője még ebben az évben Ybl Miklós- díjat kapott. Az aula falán látható freskót Németh József készítette 1962-63 körül. Első változata arany hátterű, mondai jelenetet ábrázoló kép volt, melyen ledér öltözetű nőalakok szerepeltek. A politikai vezetés erkölcstelennek titulálta a festményt, ezért új készült szocialista realista stílusban, ami már megfelelt a kor elvárásainak. Az intézmény fél évszázadon keresztül sikerrel látta el a város közművelődési feladatát. Az épületet 2008-ban műemléki védettség alá helyezték A 2010-2012 között lezajlott felújítást a tervező fiai vitték véghez, ifj. Janáky István és György. A megújult, 353 férőhelyes terem méltó helyszíne a színházi előadásoknak, akusztikája miatt kitűnő koncertterem és konferenciáknak is otthont adó többfunkciós térré vált.


Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.