Palmculture

Dóm tér

A város egyik legnagyobb tereként a Dóm tér egész évben programoknak ad helyet. Itt rendezik minden nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokat, májusban a Dóm Téri Kavalkádot, szeptemberben a Borteret, decemberben a Dóm Téri Karácsonyi Heteket, de számtalan egyéb rendezvény is színesíti Magyarország egyik legszebb terét.

Cím
Szeged, Dóm tér, 6720

Dóm tér

Építés ideje: 1929-1932 | Építész: Rerrich Béla

A Dóm tér érdekessége, hogy négyszög alakú, 12 000 négyzetméteres területe pontosan egyezik a velencei Szent Márk térrel. A jellegzetes vöröstéglás épületekkel körülvett, egységes stílusú tér Szeged egyik legszebb, leghangulatosabb pontja, tervezőjét főleg az észak-európai országok téglaarchitektúrája ihlette. Itt található a Magyarok Nagyasszonya székesegyház (Dóm) és a Dömötör-torony is. Bálint Sándor néprajztudós szerint ez a tér-együttes a két világháború közti időszak egyik legszebb magyar építészeti alkotása. Nyugati oldala a kollégium és a Hittudományi Főiskola, délnyugati sarka a püspöki palota, déli és keleti oldalán egyetemi tantermek és kutatóintézetek foglalnak helyet. A klinker téglából készült együttest főleg az észak-európai országok téglaarchitektúrája ihlette. A tér három oldalán futó árkádok alatt található a Nemzeti Emlékcsarnok, amely a magyar történelem számos nagy alakjainak, híres művészek mellszobrainak, emléktábláinak ad otthont. A Dóm főbejáratával szemben zenélő órát találunk, melynek figurái mozognak, és ami a középkori egyetemeknek állít emléket. A Szegedi Szabadtéri Játékokon, Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpadán és nézőterén az első előadásra 1931 június 13-án került sor Magyar Passió címen. 1939 és 1959 között nem voltak játékok, de azóta minden nyáron a szabadtéri színpad és nézőtér foglalja el a tér nagy részét. A Dóm előtt áll az 1896-ban Köllő Miklós szobrászművész által készített Szentháromság szobor, több áthelyezés, restaurálás után eredeti szépségében tekinthető meg. A Fogadalmi templomtól északra eső rész zöldterület, itt ál Tóbiás Klára 2006-os szobra, a Magyar Pieta, mely az 56-os forradalomnak állít emléket. A Fogadalmi templom nyugati oldalán az altemplomhoz vezető bejárattal szemben találjuk a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat és a Csongrád Megyei Levéltárat . A Dóm teret körülvevő épületek nagy részében a Szegedi Tudományegyetem működik.


Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.