Palmculture

Dugonics tér

A téren található szökőkút naponta többször zenére működik. A térre nyáron kitelepülő vendéglátőhelyek gondoskodnak a nyüzsgésről, a Milleniumi Kávéház teraszán rendszeresek a koncertek. A téren gyakran tartanak különféle vásárokat, rendezvényeket, szabadtéri tárlatokat, koncerteket. A Szeged Napja Rendezvénysorozat és az Ünnepi Könyvhét egyik állandó helyszíne.

Cím
Szeged, Dugonics tér, 6720

Dugonics tér

Szeged Dugonics terén az 1879-es nagy árvíz pusztítása előtt búzapiac működött. A teret a nyelvújító Dugonics András piarista pap-tanárról, a magyar matematikai nyelv számos kifejezésének megalkotójáról az első magyar nyelvű regény írójáról nevezték el. A téren látható, közadakozásból felállított szobra az első köztéri szobor volt Szegeden. Vele szemben látható a Nagyárvíz centenáriumán, 1979-ben átadott zenélő szökőkút, a szegediek egyik kedvenc találkozóhelye. A Szegedi Tudományegyetem főépülete a tér központjában áll, a kora eklektikus palota eredetileg főreáliskolának épült. Előtte látható József Attila szobra, aki 1924-25 között az intézmény hallgatója volt, de tanulmányait egy lázadó hangú költeménye miatt meg kellett szakítania.


Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.