Palmculture

Fekete Sas Szálló – Hódmezővásárhely

Legutolsó felújítása óta a megye egyik legtöbb vendég befogadására alkalmas rendezvényházává vált, bálak, vacsorák, céges rendezvények, konferenciák ideális helyszíne lett.

Cím
Hódmezővásárhely, Kossuth tér 3, 6800
Telefon
+36 (20) 482 2706

Fekete Sas Szálló – Hódmezővásárhely

Építés ideje: 1903-1905 | Építész: Pártos Gyula

A mai Fekete Sas szálló helyén 1829-ben történt leégéséig földszintes, majd az 1830-as újjáépítés után egyemeletes épületben működött a Sas vendéglő. 1898-ban határozta el a törvényhatóság, hogy az akkor már közel 70 éves vendéglő lebontása után annak helyén még nagyobb szálloda-kávéház együttest építtet. Bár a meghirdetett első pályázatra 15 terv érkezett be, egyiket sem ítélték kivitelezésre alkalmasnak, ezért újabb, szűkebb pályázatra került sor, most már 5 résztvevővel. Ennek nyertesét, Pártos Gyulát bízták meg 1903-ban a szálloda-kávéház tervezésével. 1905 decemberében adták át használatra az épületet, melyet egy 1914-es tűzeset után részben újjá kellett építeni. Az épület külső megjelenésében eklektikus, főként neobarokk és rokokó elemekkel. A díszvakolások finom ornamentikát, növényi díszítéseket hordoznak. Eredeti elrendezésében a szállodai szobák mellett éttermet, kávéházat, söntést és sörcsarnokot foglalt magában. Emeleti részén leginkább bálokra használt, impozáns nagytermet is kialakítottak, mely hatalmas belső terével, páholysorával és színpadával korának figyelemre méltó építészeti teljesítménye. A fölépült szálloda a Fekete Sas nevet kapta, és az erre utaló madárplasztikát az épület keleti homlokzatán helyezték el. Az ötvenes években hatalom szerint a Habsburgokra utaló sast eltávolították, és a nevet Béke szállodára változtatták, de már 1986-ban visszakapta eredeti nevét. A 80-as évek végén elkezdett fölújítás során a Fekete János szobrászművész közreműködésével megújított díszt 1991-ben visszahelyezték eredeti helyére. A Fekete Sas Szálló 1998-ban nyerte vissza régi pompáját és nyitotta meg újra kapuit.


Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.