Palmculture

Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely – Hódmezővásárhely

A múzeum alkalmas iskolai osztályok fogadására, korszerű informatikai eszközökkel, interaktív foglalkozások megtartására. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódva minden évben rendhagyó történelemórákon fogadják az osztályokat Hódmezővásárhely mellett a környező településekről is. A Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely külső helyszínként szerepel a helyi kerettantervben: a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok itt tanulhatják a második világháború történelmét, ezen belül is mélyebben a holokausztot a közgyűjtemény kutatói és múzeumpedagógusai segítségével.

Cím
Hódmezővásárhely, Szeremlei u. 3. 6800 (Bejárat a Zsinagóga felől, Szent István tér 2.)
Telefon
+36 (62) 241 968

Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely – Hódmezővásárhely

Építés ideje: 1874, 2004 | Építész: F. Kovács Attila (2004)

A Zsinagógához tartozó telken, a Szeremlei utcára néző homlokzattal szemben álló földszintes, belső pilléres tornácos volt az izraelita népiskola épülete, mely 1874-ben eklektikus stílusban épült. 1948-ig, az egyházi iskolák államosításig felekezeti iskolaként működött. Az egykori zsidó iskola épületébe az izraelita vallási gyülekezet költözött be, amelyet imateremként használtak. 2004-ben a zsinagógával párhuzamosan az egykori iskola épületét is felújították, F. Kovács Attila építész tervei alapján. Magyarország első vidéki állandó Holokauszt kiállítása 2004. június 27-én nyitotta meg kapuit az épületben. A kiállítás emléket állít a náci népírtás áldozatainak: a munkaszolgálat során, a koncentrációs táborokban és Auschwitzban elpusztultaknak. A zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A kutatás 470 vásárhelyi zsidó mártírt tart számon, akiknek a negyede 24 évesnél volt fiatalabb, ezért is állít külön emléket a gyermekáldozatoknak a kiállítás. A látogatók megtekinthetik a túlélők visszaemlékezésit, miközben a tárlat nem hallgatja el azok tetteit, akik történelmünk legsötétebb óráiban is segítő karjukat nyújtották az üldözöttek felé.


Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.