Palmculture

Nandafalva Hindu Templom – Balástya

Rendszeresen szerveznek egyházi, kulturális és oktatási programokat közművelődési és közoktatási intézményekben. Minden év július végén nyílt napot rendeznek, amelyre színes kulturális programmal és kirakodó vásárral várják a az érdeklődőket az ország egész területéről. A nyílt nap egyben egy hetes nemzetközi jógatábor záróeseménye is, amelyen részt vesznek a táborba érkező külföldiek és a hindu közösség vezetői, lelki tanítói is.

Cím
Balástya, Tanya 368, 6764
Telefon
+36 70 513 4707

Nandafalva Hindu Templom – Balástya

Építés ideje: 2000 | Építész: Szigeti Gyula

A nandafalvi hindu közösséget 1979-ben hozta létre néhány, az ősi hindu tanítások iránt elkötelezett fiatal a balástyai tanyavilágban. Nandafalva nevét az indiai szent helyről, Nandagramról kapta. Több mint húsz év tevékenység után, 2000-ben épült fel a balástyai hindu templom. A Szigeti Gyula műépítész terve alapján készült épületen a magyar és hindu építészeti jegyek fúziója fedezhető fel, az alföldi épületeket idéző tornáca cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. Az Indiában még ma is élő tradicionális templomépítészet nem riad vissza a különböző tájegységek építészetének ötvözésétől. A templom tornyában egymázsás harang található, mely a magyar hagyományt is követve naponta megszólal. A templomot vörös homokkőből faragott stációk ölelil körbe, a templom szentélyparkja a hindu panteon legfontosabb alakjait mutatja be. Egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop. 2013-ban a nyílt nap alkalmával szentelték fel a kazettás mennyezetet és freskót, amelynek kialakítása csaknem egy évig tartott. A Krasznai Barbara festőművész által késztett freskó a hindu hitvilág legfontosabb szereplőit, az avatárokat ábrázolta.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.