Palmculture

Szegedi ferences templom és kolostor (Havas Boldogasszony-templom)

Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont tárlatvezetéssel látogatható, mely bemutatja a gyógynövényeskertet, ahonnan a szegedi paprika valószínűleg elterjedt, a kőtárat, a kolostort, a Quadrumot, a múzeumot, a kincstárat, és természetesen a templomot magát. A templomban és a körülötte levő téren rendszeresek a fesztiválok, emléknapok, koncertek, színházi előadások, a programokért érdemes a Facebook oldalukat követni. A Havas Boldogasszony-napi búcsút minden év augusztus 5-éhez közeli hétvégén tartják.

Cím
Szeged, Mátyás király tér 26, 6725
Telefon
+36 (62) 442 384

Szegedi ferences templom és kolostor (Havas Boldogasszony-templom)

Építés ideje: 13-16. század | Építész: János testvér

A legenda szerint a templomot Mátyás király alapította, amikor 1465-ben országgyűlést tartott a templom kertjében és a ferenceseknek adta palástját, melyből később miseruha lett erre vonatkozóan azonban nincsenek bizonyítékok. Ami biztos, hogy a gótikus templom elődje a késő-román stílusú Szent Péter Árpád-kori ispotálytemplom, melynek teljes újjáépítésével kezdődik a ferences kolostor története. 1444-ben Cesarini Julian pápai legátus a ferences rend szigorúbb (obszerváns) ágát Alsóvárosra telepítette, hogy megvédjék a katolikus hitet a huszitizmussal szemben. A templom építését az a János testvér irányította, aki a ferencesek építőműhelyének élén az alsóvárosival rokon kolozsvári és nyírbátori késő gótikus templomokat is alkotta és aki valószínűleg az első, névvel ismert magyar építész. A templomot 1480 táján kezdték építeni. A munkát a templomhajóval és a kolostor két szárnyával kezdték. A hajóhoz utólag csatlakoztatták a szentélyt, mely egyben a szerzetesi kórus is. Ezért eltérő a hajó és a szentély csillag- és hálóboltozata. A Szent Péter templom román kori faragott köveit beépítették a szentély falába és az első emeletig fölhúzott toronyba. A templomot 1503-ban fejezték be, melynek emlékét két kőtábla őrzi. A templom szentelése 1509. augusztus 5-én történt Havas Boldogasszony tiszteletére, de a tornyot és a kolostorépületet csak az 1713–1783 közötti építkezés során fejezték be, a toronysisak 1827-ben lett kész. A kolostort az 1950-es években elvették az egyháztól és szociális otthonként hasznosították, a rendszerváltás után kapta vissza a ferences rend. Az elhanyagolt épületet, a templommal együtt, uniós forrásokból 2012-re újították fel, ekkor nyílt meg a látogatóközpont is.

Open to (show more)
  • Monday
    • 6:00-3:00
  • Tuesday
    • 2:00-3:00
  • Wednesday
    • 2:00-3:00

Our Menu

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.