Palmculture

Református Ótemplom – Hódmezővásárhely

A toronynak látogatható az óraszerkezete, ahonnan a városra letekintve csodálatos panoráma tárul a látogató elé. Hitéleti programok mellett rendszeresek a koncertek is.

Cím
Hódmezővásárhely, Kossuth tér, 6800
Telefon
+36 (62) 241 817

Református Ótemplom – Hódmezővásárhely

Építés ideje: 1713-1723 | Építész: Hölbing János

A reformáció első hódmezővásárhelyi emléke egy 1545-ben Szegeden lefolytatott hitvitához kapcsolódik, amelyen a vásárhelyi Mátyás pap is részt vett protestáns oldalon. Vásárhely környékén a reformáció kezdeti időszakában a lutheri irányvonalat követők voltak többségben, de 1569-től már biztosan kálvinista lelkésze volt a városnak. A török hódoltság idején védelmi okokból tiltották a szilárd építőanyagok használatát, így Vásárhelyen egy sárból és fából épített templom szolgálta a református hitéletet. A török uralom után 1713-ban építették meg a Református Ótemplom tornyát, ami így a város legrégebbi téglaépítménye. A barokk stílusú templomhajó igazodva a torony építészeti megoldásához 1721. és 1723. között készült el, kivitelezését Hölbing János budai építőmester végezte. Bár a templom bútorzata és kegytárgyai a korábbi időkben elkerültek Vásárhelyről, a 2012-es felújítás során lehetővé vált összegyűjtésük és eredeti állapotuknak megfelelő visszaállításuk. Így a 18. századi kazettás, festett, fatáblás homlokzatú és mennyezetű karzat, a szószékkorona, a papok padja, valamint 113 év után több kegytárgy is visszakerült. Az elmúlt időszakban teljes felújításon esett át.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.