Palmculture

Reök Palota – Regionális Összművészeti Központ

Időszakos kiállítások mellett a REÖK-ben gyakran tartanak színházi, irodalmi, zenei rendezvényeket, és a tárlatvezetések is rendszeresek.

Cím
Szeged, Tisza Lajos krt. 56, 6720
Telefon
+36 (62) 471 411

Reök Palota – Regionális Összművészeti Központ

A külföldi szakirodalomban „Hungarian Jugendstil” néven emlegetett építészeti stílus jegyeit magán viselő ház a fiatalon elhunyt, akkor 29 éves Magyar Ede tervei alapján 1907-ben készült el. Magyar az európai utazásai során megismert és magával hozott élményanyagot és formavilágot felhasználva tervezte meg talán legszebb alkotását a a Reök-palotát. Az épület a magyar szecesszió egységes, tiszta stílusú megtestesülése, európai viszonylatban is a legszebbek egyike, megrendelője Reök Iván, a Folyammérnöki hivatal vezetője, kultúrmérnök, gazdag földbirtokos, országgyűlési képviselő volt. Az épületen található ritka szépségű kovácsoltvas munkákat Fekete Pál szegedi díszkovács, a hazai szecessziós kovácsművészet egyik invenciózus, kitűnő formaérzékű mestere készítette Magyar Ede rajzai alapján. A lépcsőház minden ablaka más és más osztású, a vékony ablakosztó bordák is virágmotívumokra emlékeztetnek. Az elkészült épület földszinti sarokrészen vendéglő nyílt, míg a többi helyiséget iparosok, kereskedők, földbirtokosok, katonatisztek, egyetemi tanárok lakták. Itt lakott Kiss Ferenc is, a „szegedi erdők atyja”. A bejárattól balra Magyar Ede saját tervezőirodáját rendezte be. A második világháború után az óriási lakásokat feldarabolva társbérletté alakították. Az 1960-as felújításkor az erősen károsodott – igen részletdús – homlokzat egyszerűsítését rendelték el. Az akkori városi főmérnök, Beszédes Kornél közbenjárására állagvédelemre módosították, ami azzal járt, hogy a megrongálódott, kissé rosszabb állapotban lévő kovácsoltvas vasvirágokat letörték, eltávolították a helyre állítás helyett. Ebbe beletartozott a lépcsőház első emeleti lámpaoszlopának lefűrészelése is. 1974-ben a második felújítás alkalmával elbontották az akkor már csak két megmaradt eredeti liliomos – kandallóhoz hasonlító – rácsos vaskályhát is. A luxuslakások kellékei és tartozékai, a mennyezetdíszek, az aranyozott ajtók, a liliomos díszítésű színes fürdőszobai mosdókagylók, a gázégésű hengerkályhák eddigre már mind megsemmisültek, vagy elbontották azokat. Az 1980-as évek végén a földszinten bankfiók létesült, ezzel egy időben a külső homlokzatok is felújításra kerültek. Az épület a rendszerváltás után években gyors állagromlásnak indult, a 2000-es évek elejére már kifejezetten rossz állapotban, üresen állt. Teljes műemléki helyreállításáról, az emeleti szintek képtárrá való alakításáról, a pincében raktárak létrehozásáról valamint az udvar lefedéséről 2004-ben döntött a városvezetés. Az épület teljes rekonstrukciója, korszerűsítése 2007 nyarára készült el, augusztusban, az épület 100 éves jubileumára rendezett ünnepélyen adták át, ekkor kapott benne helyet a Regionális Összművészeti Központ (REÖK), amelyben időszaki tárlatokat, irodalmi és zenei programokat, szobaszínházi előadásokat tartanak.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.