Palmculture

Szegedi Alliance Française Egyesület (Vajda-ház)

Az Egyesület egész évben konferenciákat, kerekasztal beszélgetéseket, kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat és filmvetítéseket szervez, illetve számos rendezvény társszervezője, mint például Szeged Város francia programjainak, a Francia Filmnapoknak, az Egyetemisták Színjátszó Fesztiváljának, a Kamarazenei Fesztiválnak és számos egyetemi konferenciának.

Cím
Szeged, Dugonics tér 2. 6720
Telefon
+36 (30) 372 3979

Szegedi Alliance Française Egyesület (Vajda-ház)

A nevét az építtető családról kapó Vajda-ház nagyrészt napjainkig megőrizte eredeti formáját, földszintje elsősorban klasszicista, emelete romantikus stílusjegyeket hordoz. Az épületben élt gyermekkorában Balázs Béla, későbbi filmrendező és Bauer Ervin, az elméleti biológia úttörője. Vendégként lakott az épületben Bartók Béla és Kodály Zoltán. A két világháború között bankfiókok, kisebb hivatalok és civilszervezetek működtek a Vajda-házban. A ház az 1950-es és ’60-as években szerencsésen elkerülte a lakáshiány miatti emeletráépítési és homlokzat-egyszerűsítési hullámot. Az épületet a 2000-es években felújították, jelenleg az Alliance Française mellett a Városi Turisztikai Iroda, Olaszország konzulátusa, a Pinceszínház, éttermek és kisvállalkozások működnek benne. Az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület és Nyelviskola 1990 óta létezik mint Közhasznú Egyesület. A francia nyelv terjesztése mellett, melyet folyamatosan induló francia nyelvi kurzusaival valósít meg, a Szegedi Alliance Française elősegíti a francia illetve frankofón kultúra és művészet, illetve művészek érvényesülését Magyarországon. 2008 márciusa óta található a Vajda-házban a székhelyük.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.