Palmculture

Szegedi Csillagvizsgáló

A Csillagvizsgáló, ha nincs más program, péntek esténként, vagy előzetes bejelentkezés után látogatható, sötétedésig csillagászati és űrkutatási kiselőadásokat tartanak a tanteremben. Az előadások mellett csillagképtúrákat, távcsöves bemutatókat.

Cím
Szeged, Kertész u. 3, 6726
Telefon
+36 (30) 839 0922

Szegedi Csillagvizsgáló

Szegeden a hetvenes évek közepéig a Béke-épület tetején működött Uránia bemutató csillagvizsgáló. Később ez a terem az egyetemhez került, és csak ritkábban váltak lehetővé iskolai csoportok számára távcsöves megfigyelések. 1985-ben az odesszai testvéregyetem csillagászati intézetétől műszercsere keretében egy 40 cm főtükör átmérőjű Cassegrain-tipusú távcsövet kapott a JATE Kísérleti Fizikai Tanszéke. Mivel akkor Szegeden nem volt lehetőség a műszer elhelyezésére, a Bajai Obszervatóriumban került felállításra. A kutatók és a hallgatók így csak korlátozottan használhatták a távcsövet. Az egyre szűkösebb pénzforrások miatt egy ideig szinte reménytelennek tűnt egy obszervatórium felépítése. A JATE 1990 nyarán megalapította a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítványt félmillió forinttal, ennek alaptőkéjéből és további támogatásokból épült fel a csillagvizsgáló épülete 1991 és 1992 között, megnyitóját 1992. július 6-án tartották. A csillagvizsgálóban azóta is kutatói, valamint oktatói munka folyik. A látogatóknak péntek esténként (csoportok számára gyakran máskor is) tart nyitva az intézmény, amelyben csillagászok és csillagászatot tanulók tartanak ismeretterjesztő előadásokat. A csillagvizsgálóban az oktatási tevékenység mellett nemzetközi szintű kutatások is folynak.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.