Palmculture

SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ – Klebelsberg Könyvtár

A Központ 25.000 négyzetméteres, modern nívódíjas épülete belvárosi fekvésének is köszönhetően egyaránt kedvelt helyszíne a nemzetközi és hazai konferenciáknak, egyetemi kulturális és üzleti rendezvényeknek. Intim hangulatú felolvasások és kiállítások mellett a kongresszusi rész több mint 1300 fő egyidejű befogadására alkalmas. A Központ egész területe akadálymentesített és légkondicionált.

Cím
Szeged, Ady tér 10, 6722
Telefon
+36 (62) 546 600

SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ – Klebelsberg Könyvtár

Építés ideje: 2002-2004 | Építész: Mikó László, Szántó Tibor

A Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem a trianoni döntés után, 1921-ben telepedett át Szegedre, ahol a Főreáltanoda épületét kapta meg használatra. Bár egy valódi könyvtári épületre már a kezdetektől igény lett volna, a könyvtár nagyjából 85 évig a Dugonics téri épületben működött. Az új könyvtár építésének ötlete már a két világháború között felmerült, ám csak 1996-ban, a Magyar Felsőoktatási Reformprogram elindulásával kezdett körvonalazódni. A terveket 2001 áprilisában választották ki, az alapkő letétele 2002. március 23-án történt meg, amit 2004. december 9-én követett a hivatalos átadás. Építtetése 7,9 milliárd forintba került. A több különböző funkció térbeli szétválasztásának eredményeképp az épület három egységből áll. Egyrészt a csendet és megfelelő megvilágítást igénylő szabadpolcos olvasó termekből, melyek üveghomlokzatukkal a meglévő egyetemi épület és a tér felé fordulnak. Másrészt a konferencia-központból, irodákból, a könyvtár raktár tereiből, gépészeti terekből álló rész, amely zárt tégla homlokzattal a kisebb léptékű, kétszintes Zászló utcai házak felé néz. A közel hétszáz fős előadóterem homlokzata a fő tömegből egy alacsonyabb tömegként ugrik ki, amely az illeszkedésen kívül az esetleges bővítés lehetőségét biztosítja. A két szélső egységet négy üveghíd köti össze, átnyúlva az üvegtetejű udvar felett. A korábbi központi könyvtár alig három hónap alatt költözött át az új helyére, amelynek anyagába a kari könyvtárakénak nagy része is bekerült. Az eredetileg csak Tanulmányi és Információs Központ (röviden TIK) néven működő épület egy évvel megnyitása után vette fel József Attila nevét, melyről szavazás döntött. Az épület 2008-ban Pro Architektura díjat nyert. A Klebelsberg Könyvtár mellett a Hallgatói Szolgáltató Iroda, a Jegyzetbolt, az Ajándékbolt és a TIK Café kapott helyet a 25.000 négyzetméteres alapterületű épületben. A Központ teteje 80 kWh energia előállítására alkalmas napelemparkkal rendelkezik, melyek mellett 2008 óta napkollektorok is helyet kaptak, aminek köszönhetően májustól egészen októberig kiváltható az épület gázfogyasztása. 2015-ben készült el a szennyvízhőt alkalmazó hűtő-fűtő berendezés, mely az országban eddig csupán 2 helyen volt megtalálható.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.