Palmculture

SZTE Rektori Hivatal (volt Főreáltanoda)

A Rektori Hivatal épülete számos egyetemi programnak ad helyt, konferenciáktól előadásokon át kulturális programokig. Az Őszi Kulturális Fesztivál és az Egyetemi Tavasz rendezvényeinek állandó helyszíne. A hivatal előtt található tér és zenélő szökőkút egész nyáron szabadtéri programok sorának ad otthont, koncertektől, utcazenétől kirakodóvásáron át a könyvhétig.

Cím
Szeged, Dugonics tér 13, 6720

SZTE Rektori Hivatal (volt Főreáltanoda)

Építés ideje: 1872 | Építész: Szkalnitzky Antal

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala székel jelenleg a neoreneszánsz-eklektikus stílusban 1872-ben épült egykori Főreáltanodában. A kétemeletes, kiemelt középrizalitú épület, reprezentatív kapualjával, öntöttvasoszlopos lépcsőházával uralja a Dugonics teret. Az Főreáltanoda után a szegedi ítélőtábla kapta meg az épületet, majd Trianon után a Kolozsvárról száműzött Ferenc József Tudományegyetem lelt otthonra benne 1921-ben. 1940-ben az egyetem részben visszaköltözött Kolozsvárra, Szegeden pedig jogilag új egyetem, a Horthy Miklós Tudományegyetem létesült, jórészt a régi tanárokkal, melynek első rektora Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós lett. 1945-től Szegedi Tudományegyetem néven működik, 1951-ben az Orvosi Egyetem különvált az anyaintézménytől. 1962-ben az egyetemet József Attila után nevezték el (JATE). 2000–ben Szegedi Tudományegyetem néven egyesítették a szegedi és hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézményeket. 2004-ig az épületben működött az egyetemi könyvtár, mely ekkor az Ady térre költözött, a Dugonics téri, teljesen felújított egykori Reáltanodát pedig az egyetem Rektori Hivatala foglalta el. Itt található az SZTE Konfúciusz Intézet, és az épület alagsorában működik a Jate Klub. Az épületet 2011-ben teljesen felújították.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.