Palmculture

Új Zsinagóga

A májustól októberig tartó időszakban a zsinagógában hangversenyeket, orgonabemutatókat hallgathatnak az idelátogatók, 2004 óta pedig minden évben megrendezik a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált, ahol a zenei események mellett képzőművészeti, irodalmi, gasztronómiai rendezvényeket kínálnak.

Cím
Szeged, Jósika u. 10, 6722
Telefon
+36 (62) 423 849

Új Zsinagóga

Építés ideje: 1900-1902 | Építész: Baumhorn Lipót

A 19. század végére az addig használt régi zsinagóga is kicsinek bizonyult a szegedi zsidó hitközség számára, így az 1890-es évek végén megkezdődtek egy jóval nagyobb templom építésének előkészületei. Az új zsinagógát tervező Baumhorn Lipót egy 1897-es pályázat alapján nyerte el a megbízást a zsinagógára és a mellette álló hitközségi székházra. Az építés 1900. augusztusában indult és 1902. októberére fejeződött be. A 48.5 méter magas épületen a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat a barokkos megjelenésű kupola csegelyekkel történt beillesztése. Belül az orgona feletti bordás kiképzés a gótikát, a karzattartó oszlopok a román stílust példázzák. A zsinagógában 1340 ülőhely van, melyből ma 1200 használható. Az építést a környezetrendezés követte, a botanikus park kialakítása a zsinagóga 1903. május 19-i felavatásáig tartott. A templom belső díszítésében nagy szerepe volt Lőw Immanuel (1854-1944) főrabbinak, a magyar széppróza, a retorika, a folklór, a botanika, a zsidó hagyományok kutatójának, aki tanácsaival segítette az építészt, az oltárfal bibliai motívumainak, a falak és ablakok díszítésének megválasztásában Az orgonát Wegenstein C. Lipót temesvári orgonaépítő készítette. Az orgona 2317 sípos, 42 regiszteres, 2 manuálos hangszer, mely manapság is rendszeres használatban van a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatói által, valamint komolyzenei hangversenyek során. 1947-ben felavatták a zsinagóga előterében a Mártírok Emlékcsarnokát, ahol 1900 név olvasható a márványtáblákon, bár Szeged zsidóságát 2703 fő veszteség érte, ezzel számuk drámaian megfogyatkozott. Az 1990-es évek elején alakult az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért, amely igyekszik segíteni a hitközséget a zsinagóga fenntartásában és megőrzésében jótékonysági rendezvények szervezésével és a turizmus élénkítésével. A közhasznú alapítvány üzemelteti jelenleg a zsinagógát, mely egész évben megtekinthető, csoportok számára magyar és angol nyelvű idegenvezetéssel.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.