Palmculture

Varga Mátyás Színháztörténeti Gyűjtemény és Kiállítóhely

A kiállítóhelyen színházi nevelés programokat, tárletvezetéseket, drámajáték-foglalkozásokat és nyugdíjas teadélutánok is tartanak. A Varga Mátyás Színházpártoló Kör minden hónap harmadik csütörtökén, 17 órától a szegedi színházi élettel, a Szabadtéri Játékok előadásaival kapcsolatos beszélgetéseket szervez a ház szalonjában, nyáron a hangulatos kertben.

Cím
Szeged, Bécsi krt. 11/A 6722
Telefon
+36 (62) 549 040

Varga Mátyás Színháztörténeti Gyűjtemény és Kiállítóhely

Varga Mátyás (1910- 2002) a magyar színházművészet egyik kiemelkedő személyisége, életműve átfogja a XX. század magyar színháztörténetét. Drámákhoz, operához, szabadtéri előadásokhoz egyaránt tervezett díszleteket és a magyar filmművészet is klasszikusaként tartja számon. A Szegedi Szabadtéri Játékoknak 1936-tól tervezett díszleteket. Ő képviselte a folyamatosságot a Játékok két korszaka között a művészeti vezetésben. Jól ismerte a Dóm égbe hasító, kettős tornyának kihívásait, a tér szcenikai adottságait. Díszlettervezők, világosítók, festők vallják mesterüknek. 60 éves kora körül kezdett kerámiákat készíteni, ezeken is felfedezhető színházközpontú gondolkodásmódja. 1987. augusztus 1-jén nyílt meg Szegeden a Varga Mátyás Színháztörténeti Gyűjtemény és Kiállítóhely. A felújításra szoruló épületet Varga Mátyás díszlettervező művész megvásárolta, s Tarnai István Ybl-díjas építész tervei szerint felújíttatta, a kész épületet pedig saját látványrajzaival, kerámiáival rendezte be, és Szeged városának adományozta, azt a Móra Ferenc Múzeum működteti. A háromszintes kiállítóház közel 300 m2-es területén Varga Mátyás hét évtizedes munkásságát bemutató látványrajzok, fali kerámiák, grafikák mellett a Szabadtéri Játékok történetét bemutató plakátokat, fotóanyagot is a kiállítás részei. A kiállítóház április 1. és szeptember 30. közt szerda és csütörtöki napokon 15 és 19 óra közt, a téli hónapokban előzetes bejelentkezéssel látogatható. Belépődíj nincs, a programok, tárlatvezetések ingyenesek.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.