Palmculture

Városháza, (Csanád Vármegye székhelye) – Makó

Az épület kulturális és szellemi emlékek sokaságát is őrzi évszázados falai között: Szekeres Imre grafikus Makói triptichon című műalkotását a városháza nagytermében helyezték el. Eötvös József a Városházán mondta el 1869-ben a kiegyezést védő beszédjét. Földszintjén található a Városháza Galéria, ami a művésztelep résztvevőinek munkáját, vagy helyi művészek festményeit mutatja be. A hagyomány Tornyai János és Endre Béla gyűjteményeinek kiállításával kezdődött.

Cím
Makó, Széchenyi tér 22, 6900
Telefon
+36 (62) 511 800

Városháza, (Csanád Vármegye székhelye) – Makó

A makói városháza a város egyik legszebb klasszicista épülete, Makó közigazgatási központja 1990 óta, 1950 előtt Csanád vármegye székhelye. Az épület első változata 1780-ban épült Vertics József tervei alapján. Giba Antal, a város jeles mérnöke a 18. századi épület felhasználásával, az alapfalak megerősítésével alakította ki az “új” megyeházat 1839-ben, a szimmetrikus szerkezetnek megfelelően az északi irányban tovább bővítve. Az épületet 1906-tól nagyméretű timpanon koronázza. 1929-ben Tarnay Ivor alispán háromszintes szárnyépülettel bővítette. A városi címer 2000. május 7-én, a város napján került a timpanonra. A városháza falán 1999-ben felavatott emléktábla található, a város újratelepülésének 300. évfordulója előtt tisztelegve. A városháza előtti virágos téren állnak Návay Lajos szobrának mellékalakjai, valamint Kallós Ede monumentális Kossuth Lajos-szobra. Az épület oldalkertjében található Hollósy Kornélia szobra.


Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.