Palmculture

Alföldi Galéria (Ógimnázium) – Hódmezővásárhely

Az állandó és időszaki kiállítások mellett a földszinti tíz terem ad otthont október és december között az évente megrendezésre kerülő Vásárhelyi Őszi Tárlatnak.

Cím
Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8, 6800

Alföldi Galéria (Ógimnázium) – Hódmezővásárhely

Építés ideje: 2003 | Építész: Nagy Vera, Nagy Nándor

Az Alföldi Galériának jelenleg helyt adó épület az egykori református főgimnázium klasszicista épülete. 1882-1883-ban nyugat felé eredeti stílusában kibővítették. Az 1897-es ismételt átépítéskor az épületet díszítő harangtornyot lebontották. Ekkor kapta az Ógimnázium nevet is, az új gimnáziumi épület felépítésének köszönhetően. A 1960-as években merült fel egy önálló galéria felépítésének gondolata a vásárhelyi és az alföldi képzőművészet széleskörű bemutatására. Az 1970-es évek végén megüresedett emeleti részen, felújítás után 1985. szeptember 30-án nyílt meg az Alföldi Galéria a nagyközönség számára. A földszinti termeket 2003-ban nyitotta meg a város, az 50. Vásárhelyi Őszi Tárlat alkalmával. 2006 óta az egész épület a Galéria céljait szolgálja. 2013-ban megnyílt Az Alföld művészete – kezdetektől napjainkig című képzőművészeti állandó kiállítás az Alföldi Galéria emeleti termeiben.


Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.