Palmculture

Szegedi Evangélikus Egyházközség temploma

Az egyházi funkciók mellett a gyülekezet szervez családi programokat, kézműves foglalkozásokat, kiállításokat, koncerteket, programjaik a Facebook oldalukon találhatóak.

Cím
Szeged, Tisza Lajos krt. 16, 6720
Telefon
+36 (62) 667 900

Szegedi Evangélikus Egyházközség temploma

Építés ideje: 1880-1882 | Építész: Schulek Frigyes

A protestáns gyülekezet a 16. század első felében alakult, istentiszteleteiket kezdetben magánházakban tartották, majd a közösség engedélyt kapott a törököktől, hogy az akkor elhagyatott alsóvárosi templom hajóját használják – a katolikusokkal felváltva. Az 1552-es török hadjárat és magyar felszabadítási kísérlet után ez a lehetőség megszűnt, a közösség felmorzsolódott, legközelebb csak 1805-ben említenek evangélikus polgárt, Schreiner Mihály vaskereskedőt. 1855-ben már a hódmezővásárhelyi gyülekezet filiájaként emlegetik a szegedi gyülekezetet. 1859-ben az evangélikusok épületeket vásároltak, amelyekben lelkészlakást, iskolát és imaházat alakítottak ki. Az imaházat, mely a mai Tisza Lajos körút és a Takaréktár utca kereszteződésében álló házban volt, 1860. december 2-án szentelték fel. Az 1879-es árvíz ezt a házat is romba döntötte. Hazai és nemzetközi segítséggel Schulek Frigyes tervei alapján rövid idő alatt felépítették a várostól kapott telken ma is meglévő neoromán épületegyüttest: a templomot, a gyülekezeti házat és a parókiát, a Habsburg uralkodó mellett Németország, Hollandia, Norvégia és az Amerikai Egyesület Államok is jelentős összeget ajánlott föl az építkezéshez. 1882. május 21-én, Exaudi vasárnapján szentelte fel Szeberényi Gusztáv bányakerületi püspök. A templom felavatását megelőzően az oltár alapépítményébe az egyház történetét tartalmazó okiratot helyeztek el. A megsüllyedt oltárt majd’ száz évvel később ki kellett cserélni. Az 1930-as évek második felében a gyülekezet egy nagyobb templom építését határozta el, az alapokat le is rakták, de az építkezés a háború miatt már nem kezdődött el.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.