Palmculture

Tornyai János Múzeum – Hódmezővásárhely

Állandó és időszaki kiállítások mellett alkalmanként koncertek is előfordulnak és a múzeum részt vesz a Múzeumok Éjszakáján is.

Cím
Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16, 6800
Telefon
+36 (62) 242 224

Tornyai János Múzeum – Hódmezővásárhely

A Tornyai János Múzeum története több mint száz éves múltra tekint vissza, és Hódmezővásárhely és térsége rendkívül gazdag régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeit, képző- és iparművészeti alkotásait mutatja be. Hódmezővásárhely város vezetése 1905-ben döntött a múzeum megalapítása mellett. A múzeum mai épülete 1914-ben, állami segélyből került megvásárlásra, itt azonban több intézmény is működött, a múzeum csak 1946-ban vált önálló intézménnyé. 1951-ben vette fel Hódmezővásárhely egyik legjelentősebb képzőművészének, Tornyai Jánosnak a nevét. 2007-ben létrejött a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ, a város közgyűjteményi, közművelődési, valamint könyvtári szervezete. Székhelyintézménye a Tornyai János Múzeum, fenntartója Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata. A múzeum több állandó kiállításnak is otthont ad. A Hétköznapok Vénuszai című állandó régészeti kiállítás az újkőkor emberének mindennapjaiba vezeti vissza a látogatókat. A kiállítás három fő témaköre: egy újkőkori falu élete, a tiszai kultúra hitvilága, valamint a késő neolit gyékény- és textilművesség. Az állandó régészeti kiállítás mellett megtekinthető a 2018. decemberében nyílt állandó várostörténeti kiállítás, amely az Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig címet viseli. A tárlat az Árpád-kortól az 1808-as, több mint ezer házat elpusztító Kis utcai tűzvészig mutatja be a település fejlődését. A kiállított régészeti leletek és rekonstrukciók mellett az érdeklődőket digitális eszközök is segítik Hódmezővásárhely történetének megismerésében. A kiállítás néprajzi része képet ad a város környéki tanyarendszer kialakulásáról is. Az állandó kiállítások részét képezi a múzeum pinceszintjén elhelyezkedő, több mint 1500 darabból álló régészeti, helytörténeti, néprajzi és képzőművészeti anyagot elénk táró Látványraktár. Az ötvenkét vitrinben a múzeum teljes gyűjteményének csupán 1%-a sorakozik kronologikus, korszakos és tárgycsoporti bontásban.


Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.