Palmculture

Városháza

A Városháza épülete előzetes bejelentkezés után látogatható. A Városháza udvara népszerű nyári rendezvényhelyszín, először 1970-ben, Vaszy Viktor színházigazgató kezdeményezésére jött létre zenés rendezvénysorozat a szabadtéri játékok kiegészítő programjaként. Az udvar azóta is szerteágazó programoknak ad otthont, kamaradaraboktól koncerteken át a táncig.

Cím
Szeged, Széchenyi tér 10, 6720
Telefon
+36 (62) 564 364

Városháza

Építés ideje: 1728, 1799-1805, 1882-1883 | Építész: Vedres István, Lechner Ödön, Pártos Gyula

A Széchenyi téren található jelenlegi városháza már a harmadik épület egyazon helyen. Első, szerény kivitelű formájában 1728-ban készült el. 1799 és 1805 között újjáépítették Vedres István tervei alapján. 1849 júliusában a két alkalommal itt ülésező országgyűlés emelte törvényerőre a zsidók egyenjogúságát és a nemzetiségi törvényt, majd augusztus 5-én Haynau az épület régi tornyából figyelte a szőregi csata eseményeit, amikor egy magyar ágyúlövedék a toronyba csapódott. Az 1879-es szegedi nagy árvizet az épület átvészelte, de a belvárost fel kellett tölteni, így 1883-ban új emeletet húztak rá, s az épületet eklektikus-neobarokk stílusban Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint átalakították.

A rizalitos épület lépcsőházába három színes üvegablakon keresztül szűrődik be fény. A középsőn Szeged címere látható, alatta a „Szeged szebb lesz, mint volt” királyi mottóval; Kratzmann Ede munkája. Az épület körerkélyes tornyát a pályáját itt kezdő Babits Mihály „a csipkéit kacéran hordó, kecses táncosnőhöz” hasonlította. Minden órában harangjáték játszik népszerű dallamokat. A szegedi Városi Önkormányzatot és a Csongrád megyei levéltárat a mellette álló épülettel a “Sóhajok hídja” köti össze. A Ferenc József tiszteletére épült hidat azért emelték, hogy a szomszéd házban háló uralkodó könnyen át tudjon sétálni a városházába. A velencei híd mintájára készült hidat a hagyomány szerint azért nevezik a Sóhajok Hídjának, mert a régi polgárok a hídon áthaladva sóhajtozva keresték fel az egykor itt működő adóhivatalt.

 

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.