Palmculture

Víztorony (Öreg Hölgy)

A Víztorony földszintjén található a Szódamúzeum, amely „Szódavíz, egy magyar kultuszital” címmel nyitott meg. Anyagát Bánffi István szegedi szikvizes gyűjtötte össze, az érdeklődő megismerkedhet a szikvíz történetével, Jedlik Ányos találmányától egészen napjainkig. A torony első szintjén a torony építéséről és felújításáról is tájékozódhatunk. A torony második szintje különböző időszaki kiállításoknak biztosít, helyet. A medence alatti VII. szinten állandó kiállítás kapott helyet, amely az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportjának a fizikatörténeti kiállítása, itt látható egy, a Föld forgását bizonyító Foucault-inga is. A toron tetejéről kilátás nyílik Szeged városára és a környező vidékekre. A víztorony belső kialakítása lehetőséget ad különféle közösségi funkciókra, kiállításoktól vetítéseken át különleges akusztikájú koncertekig. Üzemeltetésből fakadóan nem tartható folyamatosan nyitva a látogatók számára, azonban előre meghatározott napokon várja az érdeklődőket.

Cím
Szeged, Szent István tér, 6721
Telefon
+36 (62) 558 842

Víztorony (Öreg Hölgy)

A szegedi Szent István téren álló, 1904-ben Zielinski, a magyarországi vasbetonépítés úttörő egyéniségének tervei alapján épült szecessziós vasbeton víztorony, másodikként az országban. Kivitelezése Freund Henrik és Fiai munkáját dicséri. Megvalósítására a pályázatot 1903 áprilisában írták ki, amikor a növekvő vízigény szükségessé tette a magas- és alacsonynyomású vízvezetéki csőhálózat kiépítését. Ennek részét képezte a három fabéléses artézi kút által táplált víztorony. A rövid határidővel kiírt pályázatnak csak Zielinski és statikusa, Jemnitz Zsigmond terve felelt meg teljeskörűen. Magyarországon ekkor még nem létezett működő vasbeton víztorony vagy hasonló nagyságrendű létesítmény. 1903 májusában a kisebb kapacitású és jóval alacsonyabb kőbányai víztorony még csak épülőfélben volt, de terveit a Hennebique cég közreműködésével szintén Zielinski irodája készítette 1902-ben, meghonosítva ezzel a Hennebique-féle francia vasbetonépítési módszert. A víztorony az 1904 óta folyamatosan üzemel, a több mint 100 évet szerencsésen, károsodások vészelte át. Szerkezetében lényegi változás nem történt, kivéve az 1959-60-as években végzett jelentősebb homlokzati felújítást. 2003-ban szakértői vizsgálat kimutatta, hogy elkerülhetetlenné vált a víztorony rekonstrukciója, döntően a fokozódó betonkorróziós károsodás miatt. A rekonstrukciós munkák 2005-ben kezdődtek el és 2006-ban fejeződtek be. A munkálatok során a Szent István tér teljes körű rehabilitációja történt meg, ekkor kerültek a Víztorony köré magyar mérnökök szobrai: Zielinski Szilárd (1860-1924), Magyar Ede (1877-1912), Pálfy-Budinszki Endre (1902-1968), Korb Flóris(1860-1930), Zsigmondy Béla (1848-1916), Feketeházy János (1842-1927), Tóth Mihály (1845-1925) városi főmérnök.

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.