Palmculture

Könyvhét: Koestler

ARTHUR KOESTLER: Sötétség délben – Új fordítás az eredeti kéziratból. Magvető Kiadó, 2019.
Fordítójával, Mesés Péterrel beszélget Bencsik Péter, történész (SZTE, BTK) és Lengyel Zoltán, irodalomtörténész (Grand Café).

2019-06-11
18:00 - 20:00

Könyvhét: Koestler

Mesés Péter 1990-ben végzett a JATE BTK történelem-filozófia szakán. Az Ex Symposion irodalmi és művészeti folyóirat szerkesztője, fordító.

„Számomra a Sötétség délben nem pusztán egy irodalmi remekmű, ennél személyesebb jelentőséggel bír, tudniillik valamikor 1980-81-ben, tizenöt-tizenhat éves koromban olvastam először szamizdatban, és bár hülyén hangzik az ilyesmi, de tényleg döntő jelentőségű hatást gyakorolt az egész további életemre. Ekkoriban számoltam le a szovjet típusú szocializmus iránt úttörő koromban még meghitten ápolt viszonyommal, nem kis részben pont ennek a regénynek a hatására. És ekkor határoztam el, hogy én már soha nem fogom szeretni a diktatúrákat, jelenjenek meg akármilyen színben.”
In: Mesés Péter: Lehetőleg tűnjek el. https://litera.hu/magazin/interju/meses-peter-koestler.html

Bár Arthur Koestler 1939–1940-ben németül írta Sötétség délben című regényét, a történetet mégis szerelme, Daphne Hardy angol fordításából ismerte meg a világ, mert az eredeti szöveg a II. világháború elején elveszett. Miközben Koestler írta a regényt, Daphne Hardy egyből fordította. (-) 2015 nyarán egy német doktorandusz, Matthias Weßel bukkant rá a svájci Europa kiadó dokumentumai között a Rubaschow című regényre, amelyről nagy bizonyossággal állítható, hogy a Sötétség délben legvégső szerzői változata.
https://litera.hu/irodalom/konyvajanlo/arthur-koestler-sotetseg-delben.htmlen

Murányi Gábor: Az ínyencek értékelni fogják Koestler antikommunista ikonkönyvének új magyar fordítását. https://hvg.hu/kultura/201911__arthur_koestler_es_hireshirhedt_konyve__cimtorlodas__lelektani_talany__megtalalt_nyelven

Schüttler Tamás: Aktuális-e még Rubasov?
https://www.es.hu/cikk/2019-05-24/schuttler-tamas/aktualis-e-meg-rubasov.html

Helyszín megtekintése

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A tartalmáért teljes mértékben az Eurotender Egyesület vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.